ByNelly - "all handmade" gehaakt

Informatie - tips

Mininor fopspeen informatie

Je kunt je kind een fopspeen geven als de borstvoeding of flesvoeding zonder problemen gaat. Baby’s hebben een grote zuigbehoefte. Het zuigen op een fopspeen kan je baby troosten en rust geven. Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven.

Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is

In de eerste twee weken van je baby of als de borstvoeding nog niet goed gaat, kun je beter nog geen fopspeen gebruiken. Laat je baby eerst goed leren aan de borst te drinken. Troosten kan ook door je baby te wiegen of aan de borst te leggen.

Een fopspeen moet stevig zijn, met gaatjes in het schild dat tegen het mondje aan zit. Er zijn fopspenen voor verschillende leeftijden en in verschillende vormen. Probeer welke vorm jouw baby het fijnst vindt.  Je kunt de speen met een speciaal speenkoord of speenknuffelvastmaken aan de kleding. Let op dat het koord niet te lang is.

Let op! Stop de speen niet eerst in je eigen mond en daarna in de mond van je baby. Zo kun je infecties overdragen.

Waarschuwing ! Speenkoord

Een Speenkoord is een hulpmiddel dat verlies van een speen voorkomt.

Een Speenkoord is geen speelgoed en geef je niet mee in bed en mag alleen gebruikt worden in het bij zijn van een volwassenen.

Controleer het Speenkoord regelmatig

Gebruik er geen ander touwtje voor, want je kind kan daarin stikken. Gebruik in bed geen speenkoordje. Als het koordje losraakt, is dit gevaarlijk.

Als kinderen nog duimen wanneer ze tanden krijgen, heb je kans dat hun tanden naar voren gaan staan en dat de kaak vervormt. Je kunt voorkomen dat je kind gaat duimen door het een fopspeen te geven, zodra het op de duim of vingers gaat zuigen. Een speen is minder slecht voor het gebit dan duimen. Maar het is ook niet goed om te lang een speen te gebruiken.

Check af en toe of de speen niet beschadigd is. Houd rekening met slijtage. Latex / natuurlijk rubber verandert door gebruik en kan behoorlijk uitzetten.

Bij de eerste tekenen van beschadigingen kun je de fopspeen beter weggooien. ByNelly raad je aan om de fopspeen ongeveer om de 4-6 weken te vervangen. 

Het kan handig zijn om meerdere fopspenen tegelijk te gebruiken, zodat de ene fopspeen niet aanzienlijk groter wordt dan de andere.

Je kan voor gebruik van de fopspeen hard aan de speen trekken om te kijken of de speen nog blijft vastzitten aan het schildje. Krijgt je kind tanden? Dan kan dit de speen beschadigen. Bouw het speengebruik af en gebruik liever een bijtring.

Fopspenen kun je weggooien bij het restafval.

 • Voor het eerste gebruik max. 5 minuten de speen in gekookt water leggen:
  Met een waterkoker of pan voorgekookt water in een schaaltje gieten. Mininor Fopspenen maximaal 5 minuten individueel van elkaar onderdompelen in het hete water. Waarom niet op een andere manier? Polypropeen is gevoelig voor verkleuring en het rubber kan worden aangetast als het water wordt doorgekookt of als het op een andere manier wordt gesteriliseerd, dus NIET in de vaatwasser of magnetronsterilisator!
 • Tijdens het reinigen kan er water in de speen komen. Dit kan je er uit drukken. Speen goed laten drogen, zodat al het water verdampt is. Is het water nog niet uit het speengedeelte, dan kan dit een piepend geluid gaan maken. Laat de speen dan langer drogen.
 • De Mininor speen de volgende keer schoonmaken door er kokend water overheen te gieten. Vergeet niet om de randjes (aanhechting fopspeen/schildje) goed schoon te maken, anders gaat hier stof tussen zitten.
 • Bewaar de Mininor speen die nog niet gebruikt wordt in de plastic verpakking op een donkere plaats waar het niet warm wordt.
  Bewaar een Mininor speen die gebruikt wordt altijd droog en schoon. Plaats de Mninor speen niet in direct zonlicht of warmte. Hierdoor wordt het natuurrubber zacht, kleverig en gaat het verkleuren.
 • Vervang de Mininor fopspeen elke 4-6 weken! Natuurrubber kan slijten en uitzetten door gebruiken uiteindelijk naar overmatig gebruik kapot gaan. 

Mininor fopspeen kwaliteit​

 • Mininor is een duurzaam Deens babymerk
 • Frisse kleuren – innovatieve kwaliteit en design
 • Retro fopspeen – een echte klassieker 
 • EU-norm EN-1400
 • 100% BPA vrij
 • 100% PVC vrij
 • 100% ftalaat vrij
 • Speen : Latex / natuurlijk rubber
 • Schild & ring : Polypropyleen (PP)
 • Groen
 • Grijs
 • Roze
 • Wit
 • Maat 1 : 0 – 6  maanden
 • Maat 2 : 6 – 36 maanden

Tips

Melkpoeder container van Minonor, is uiterst praktisch en kan zowel thuis als voor op reis voor veel andere dingen dan melkpoeder worden gebruikt

Sommige baby’s zijn allergisch voor latex. Ze krijgen last van huiduitslag, jeuk of bultjes. Als je baby een contactallergie heeft voor latex, kan je contact met latex fopspenen beter vermijden en kiezen voor een siliconen fopspeen.

Maak de fopspeen vóór het eerste gebruik goed schoon door deze ongeveer 5 minuten in kokend water te leggen. Volg bij het schoonmaken van de fopspeen de gebruiksaanwijzing van de producent op.

Een fopspeen is bedoeld om op te zuigen en niet om op te bijten. Heeft je kind tanden en bijt het veel op de speen? Dan kan je beter gebruik maken van een bijtring. Zo raakt de speen niet beschadigt. 

Weergaven: 22